Funktioner - Omnisend
- E-postbyggare.
- E-postmallar.
- Byggare för målsidor.
- Segmentering & Anpassning.
- E-post Analytics.
- A/B-testning.
- SMS (Pro – Separat prissättning).
- Webb Push-meddelanden (Pro).
- Transaktionella e-postmeddelanden.
- Marketing Automation Arbetsflöden.
- E-handelsintegrering/ Beteendemässig Inriktning.
- Återannonsering av målgrupper (Google-annonser, Facebook-annonser) (Pro).
- Anpassade Facebook-målgrupper (Pro).
- Multi-kanaler (Messenger, WhatsApp, SMS, Push-meddelanden) (Enterprise).
För att kunna använda Omnisend så behöver du ha en webbplats för e-handel. Omnisend är ganska öppet om detta - deras mål är att öka intäkterna för din webbutik genom e-postmarknadsföring.
Har du inte en e-handel men planerar att skaffa en? Läs om fördelar och nackdelar med att starta en e-handel!
Om du inte planerar eller letar efter ett sätt att öka din butiks onlineförsäljning genom e-postmarknadsföring kan du spara dig själv en läsning - Omnisend är inte tjänsten för dig.
Men om du har en e-handelsbutik och gillar ljudet av den bästa emailtjänsten för e-handel - läs vidare!
Allt om Omnisend och lite till
Omnisend är ett bra val när det gäller de viktigaste funktionerna för e-postmarknadsföring för E-handel.
Det täcker in allt det grundläggande
- optin-formulär,
- enkel segmentering- och listhantering,
- A/B-testning,
- flexibla automatiserings-arbetsflöden
- drag-och-släpp-redigerare för att skapa dina emailkampanjer.
Något som jag saknar dock, är ett grymt sätt att göra landningssidor - eller åtminstone landningssidor med mer funktionelaitet än bara ett optin-form.
Jag har också använt e-postmarknadsföringstjänster med bättre alternativ för kampanjmallar.
Men på det hela taget tyckte jag ändå att de tillgängliga verktygen var tillgängliga och enkla att använda.
Hur är det att använda Omnisend - det ska vara enkelt
På det hela taget tyckte jag att redigeraren var lätt att använda och att det fanns gott om anpassningsmöjligheter.
Gränssnittet med drag-and-drop innebär att du inte behöver några direkt tekniska färdigheter för att börja designa e-postmeddelanden direkt - vilket jag ser som ett stort plus!
Det finns också ett urval av temamallar som hjälper dig att komma igång eller för inspiration.
Mallarna är fyllda med innehållsblock som är utplacerade, men du kan enkelt dra och flytta runt dem, samt lägga till ytterligare styling och färgscheman.
Om du vill ha mer plain text mail atts kicka ut - så finns alternativet med vanlig text, om du nu vill ha något lite enklare.
Själva e-postredigeraren är lätt att använda. Du ställer enkelt in en egen "global stil" - som ändrar stilen för hela e-postmeddelandet.
Som du kan förvänta dig kan du lägga till sektioner, flytta runt dem med ett knapptryck, ändra kolumnavstånd enkelt, leka med utfyllnad, lägga till alt-text till bilder och ändra knappstilar, former och färger.
På grund av Omnisend's fokus på att vara email-lösningen för e-handel - så finner du fler alternativ för innehållsblock än vad du hittar bland de flesta andra e-postmarknadsföringstjänsterna.
Dessa är främst butiksspecifika saker, som en produktlista, ett Product Picker-verktyg (du lägger till produkter i ditt e-postmeddelande direkt från din webbutik) och med rabatt-block så att du kan skicka automatiskt genererade rabattkoder för Shopify och Bigcommerce - för mig, som jobbar med en kund som har en webshop, så är den sistnämnda funktionen varit att dö för!
När du behöver jobba med bilder
Omnisend har inget eget bildbibliotek, så när det kommer till bilder så behöver du ladda upp dina egna bilder. Men! När du väl laddat upp din bild så har du istället ett imponerande utbud av bildredigeringsfunktioner. Så om du alltså inte använder ett tidigare redigeringsprogram för dina bilder, likt Canva, så har du det istället in-house i ditt emailmarknadsföringsprogram - smidigt!
Du kan göra dina annars kanske-lite-opersonliga epostmeddelanden en gnutta mer personliga. Med dynamiskt uppdaterat innehåll som namn, ålder eller plats i dina ämnesrader, huvudinnehåll och innehållsblock.
Dynamisk personalisering innebär dessutom att du kan ställa in e-postmeddelanden så att visst innehåll visas eller inte visas beroende på vem mottagaren är och/eller vissa åtgärder de utför.
Observera bara att dynamiskt innehåll, till skillnad från vissa andra tjänster, endast kan ställas in som ett automatiseringsarbetsflöde, men jag berättar mer om detta nedan.
Omnisend låter dig också använda dina egna företags- eller butiksuppgifter, som finns under "Account". Om du driver flera butiker eller säljer i olika länder kan du ange lokala butiks- eller valutauppgifter för att göra ditt e-postmeddelande mer relevant.
På alla planer, inklusive den kostnadsfria planen, kan du även anpassa produktrekommendationer så att olika förslag visas för olika personer - detta skapar pengar!
Utskickslistor och segmentering
Om du inte är står som nybörjare inom e-handel, då har du säkert en maillista med kunder som du vill få med in i din nya e-postmarknadsföringstjänst - det är dags att importera de kontakter du redan har. Jag blev glad över att Omnisend stöder import direkt från kalkylarkfiler (t.ex. .xlsx Excel-filer).
För att testa det drog och släppte jag en Excel-fil till Omnisends importguide och stötte bara på ett eller två mindre problem. Jag var till exempel tvungen att "mappa" egendomstyper (förnamn, efternamn och så vidare) manuellt. Om du har många olika segment, så kan detta nog ta lite tid för dig - men när det är klart, då är det klart.
Innan nya kontakter bekräftas som en del av din maillista, så behöver du förklara att de har anmält sig för att få marknadsföringsmeddelanden från dig. Detta är ett viktigt steg för dataskydd och integritetsskydd.
Till skillnad från andra e-postmarknadsföringstjänster är en sak som Omnisend inte gör att uppmana dig att spara dina nya kontakter i en viss lista. Lyckligtvis erbjuder Omnisend verktyg för att hantera din ständigt växande enskilda lista i form av taggar och segment.
En tagg kan vara vad som helst - klicka bara på en kontakt, gå till Taggar och hitta på en ny kategori. Det fina med detta är att det är väldigt flexibelt, det går väldigt snabbt och du kan skapa så många olika grupper som du vill.
Segment fungerar lite annorlunda. Dessa använder två typer av data som redan är kopplade till varje kontakt - de personuppgifter som anges när de läggs till eller registreras, och beteendedata om hur de interagerar med eller svarar på dina kampanjer.
Du kan lägga till ett obegränsat antal filter i ett segment, som kan väljas från högst 50 kontaktegenskaper och ett brett utbud av beteendedata. Möjligheterna är obegränsade. Det finns dock ett tak för hur många aktiva segment du kan ha på dina listor samtidigt - 20 i den kostnadsfria planen, 100 i Standard och 200 i Pro.
Omnisend tar hanteringen av din lista ett steg längre med funktionen Customer Breakdown. Den här funktionen använder data från din anslutna butik och bygger på begreppet kartläggning av kundernas livscykel, som placerar människor i olika kategorier beroende på i vilket skede av deras relation med ditt företag de befinner sig.
Livscykelkartläggning är bättre än en enkel engagemangspoäng eftersom den är utvecklingsbar - teorin är att du, med rätt åtgärder, ska kunna flytta kunderna från en låg till en hög nivå av engagemang över tid.
Jag älskar hur lättillgänglig Customer Breakdown gör den ganska sofistikerade idén om livscykelkartläggning - jag skulle säga att vem som helst kan omsätta den rekommenderade taktiken i handling, även om du är helt nybörjare.
En annan grym funktion är fliken "Suggestions", som ger dig en lista med föreslagna segment som du troligen kommer att vilja använda vid något tillfälle, till exempel inaktiva prenumeranter eller dina mest aktiva kontakter.
En ännu viktigare fråga är att se till att du inte fortsätter att skicka e-postmeddelanden till personer som väljer att avsluta sin prenumeration. Omnisend har inte det som andra tjänster kallar en "suppression list" - en automatiskt uppdaterad lista över kontakter som har avregistrerat sig - men du kan skapa ett segment och exportera avregistrerade och icke avregistrerade kontakter på det sättet.
Istället flaggar Omnisend kontakternas "kanalstatus" med hjälp av ett trafikljussystem
- Grönt om de är prenumererade för att ta emot e-postmarknadsföringskampanjer.
- Gult om de är "icke prenumererade", vilket inkluderar e-handelskunder som inte uttryckligen har valt att ta emot marknadsföringslitteratur från dig.
- Rött om de väljer att avsluta sin prenumeration eller flagga dina e-postmeddelanden som skräppost.
Jag var tvungen att kontrollera detta med supporten, men Omnisend blockerar automatiskt dina kampanjer från att skickas till andra än gröna kontakter.
Landningssidor och Optin Formulär
En "landningssida" är en webbsida som är specialgjord för en marknadsföringskampanj och som kunderna ska "landa" på när de klickar sig vidare från e-post, PPC-reklam, sociala medier eller någon annan kanal.
Tyvärr är landningssidor inte så lätta att hitta på Omnisend. Det visar sig att de faktiskt är en del av Forms-alternativen.
Om du kör en specialkampanj för dina varor eller tjänster är det ganska vanligt att bygga en särskild landningssida för varje kampanj, som kontakterna klickar sig vidare till när de får ditt e-postmeddelande.
Det innebär att du kan tillämpa exklusiva erbjudanden som dina vanliga besökare på webbplatsen inte har tillgång till. Det gör det också lättare att spåra konverteringar för din kampanj (dvs. hur många försäljningar som kommer via den specifika landningssidan).
Jag blev dock besviken när jag upptäckte att inget av detta är möjligt med landningssidesalternativen i Omnisend. Detta verkar vara ett stort förbiseende för mig, särskilt eftersom Omnisend som standard ansluter direkt till din butik och har ett verktyg för att importera produktlistor direkt till e-postkampanjer.
Det är väl vettigt att ha fristående produktlandningssidor som kan länkas till försäljningskampanjer?
När det gäller själva anmälningsformulären kan du välja mellan popup- eller inbäddade alternativ, som båda delar samma sex mallar. Återigen är mallarna funktionella snarare än visuellt imponerande, med ganska begränsade anpassningsmöjligheter.
Automatisering inuti Omnisend
Låt oss vara ärliga. Om e-postmarknadsföring fungerar för ditt företag vill du att din lista ska växa och växa. Men när den väl gör det kanske du upptäcker att du inte har tid att göra allt. Det är där automatisering kommer in i bilden.
Automatisering av e-postmarknadsföring låter dig ställa in e-postmeddelanden som skickas automatiskt till kontakter när de beter sig på ett visst sätt. Tänk till exempel på ett välkomstmejl till alla nya prenumeranter - vilken plåga det skulle vara att behöva skicka varje prenumerant individuellt! Automatisering gör jobbet åt dig.
Jag var imponerad av Omnisends automatiseringsalternativ. Om du bara läser orden "bygga ett arbetsflöde för automatisering" och får dig att svälja av rädsla, oroa dig inte - det är mycket enklare än vad det låter.
Precis som med många ledande e-postmarknadsföringstjänster nuförtiden hanteras Omnisends automatisering från en visuell arbetsflödesredigerare. Automatiseringsarbetsflöden arbetar i princip med att kartlägga villkor - om X händer så händer Y, och om det inte händer så händer Z.
Om det fortfarande låter för komplicerat erbjuder Omnisend även färdiga arbetsflödesmallar som du antingen kan använda som de är eller anpassa som du vill. Det finns totalt 33 arbetsflödesmallar.
En sak som utmärker Omnisends automatiseringsfunktioner är att de är tillgängliga i alla planer - även gratis. Det gör att de kan jämföras med Sendinblue, en e-postmarknadsföringstjänst som är välkänd för sin generösa gratisplan med tillgång till många viktiga funktioner.
Som man kan förvänta sig av en e-postmarknadsföringstjänst som är starkt inriktad på e-handel är Omnisends automatiseringsalternativ starka när det gäller försäljningsorienterade scenarier.
Även om det finns en handfull vad jag kallar "flummiga" arbetsflöden som är utformade för att hjälpa till att bygga upp ett band med kunderna (välkomna nya prenumeranter, skicka dem ett särskilt meddelande på deras födelsedag), handlar majoriteten av dem om affärer - till exempel att kontakta personer som har övergett sin varukorg för att se om du kan locka dem tillbaka till att köpa.
Några av arbetsflödena är särskilt smarta och visar på en skarp förståelse för strategier för e-postmarknadsföring i detaljhandelssammanhang.
Så förutom att skicka ett uppföljningsmejl för att försöka sälja något annat till kunderna efter ett köp kan du också inrätta en A/B-testautomatisering för att prova olika tidsfördröjningar innan du låter moroten för korsförsäljning dingla - nappar de flesta kunderna efter en dag, en vecka, två veckor?
Du kan också lägga till personliga produktrekommendationer baserat på deras köphistorik.
Vissa plattformar för e-postmarknadsföring låter dig automatisera delar av listhanteringen från arbetsflödesbyggaren, t.ex. ändra kontaktattribut (särskilt engagemangspoäng som ändras beroende på engagemang i e-postmeddelanden) eller tillämpa/ändra segment. Omnisend erbjuder inte detta, men låter dig automatiskt lägga till taggar till kontakter.
Så om en kontakt inte nappar när du försöker få den att hämta en övergiven kundvagn kan du t.ex. tagga den. Då läggs de till i en lista över alla kontakter som samma sak gäller, och du kan använda den här informationen för att skapa segment för framtida kampanjer.
Det är inte en lika smidig process som att automatiskt skapa segment eller ändra engagemangspoäng i ett arbetsflöde, men möjligheten finns där.
Avancerad analys med stor vikt vid försäljning och konverteringar
Det är i Omnisends analys- och rapporteringsalternativ som du får den starkaste känslan av att Omnisend, även om det först och främst är en e-postmarknadsföringstjänst, behandlar e-postmarknadsföring som ett medel för att uppnå något större - nämligen att öka försäljningen i din webbutik.
Detta är verkligen fokus i de olika grafer, tabeller och statistik som presenteras på den huvudsakliga instrumentpanelen.
Förutom en huvudöversikt finns det ytterligare sex flikar på instrumentpanelen med olika rapporter. Live View visar hur dina kampanjer och andra aktiviteter bidrar till försäljningsresultatet i realtid, medan Funnels delar in kontakterna i "stadier" baserat på deras interaktionsnivå genom en av dina kampanjer - har de klickat på en länk, lagt en beställning, ignorerat din aktivitet och så vidare.
Detta är ytterligare ett sofistikerat digitalt marknadsföringsverktyg som inte bara talar om för dig vem som engagerar sig i dina e-postmeddelanden, utan även vem som faktiskt köper från din butik.
Produktrapportering ger tillgång till ett stort antal data som belyser vilka produkter och produktsidor som ses och köps mest (och minst) ofta som ett resultat av dina kampanjer.
Fliken Retention ger dig toppdata (t.ex. andelen återkommande kunder och vilket bidrag de ger till intäkterna), men den ger också djupgående analyser om hur dina mest lojala kunder beter sig. Detta gör att du kan justera dina kampanjstrategier och kundresor för att maximera antalet kunder som fortsätter att komma tillbaka.
Allt detta är ganska avancerat. Och Omnisend erbjuder vad man skulle kunna kalla "standardanalyser" för e-postmarknadsföring i fliken Rapporter - det är bara inte lika framträdande som alla säljfokuserade data.
Ett särskilt rapportområde som jag var imponerad av var "klickkartan":
Ett sista verktyg som fångade min uppmärksamhet var möjligheten att jämföra kampanjens resultat med referensvärden från din sektor.
Live Chat-stil support som presterar bättre än Omnisends egna förväntningar!
Oavsett om du är en erfaren e-postmarknadsförare eller en nybörjare kommer du förmodligen att behöva lite hjälp någon gång. Detta gäller särskilt när du registrerar dig för en ny tjänst.
När jag testade Omnisend var jag tvungen att kontakta supportteamet vid flera tillfällen då jag fick grepp om länken till webbutiken, något som jag inte har haft mycket tidigare erfarenhet av.
Omnisend har en praktisk supportikon längst ner till vänster på varje sida, vilket innebär att när du behöver en hjälpande hand är det lätt att komma åt den.
Klicka på ikonen och du öppnar ett fönster i Live Chat-stil med möjlighet att skicka ett meddelande direkt till en supportagent. Chattalternativet är inte tillgängligt i den kostnadsfria planen, men du kan fortfarande skicka e-post till Omnisends supportteam med din fråga.
Jag säger "Live Chat-stil" och inte bara "Live Chat" eftersom när jag först kontaktade supporten (för att fråga om gränserna för e-postutskick) fanns det en varning om att jag kunde förvänta mig ett svar inom "några timmar". Inte direkt en "livechatt" alltså.
När jag skickade min fråga fann jag dock att Omnisend gjorde sig själva en otjänst. Jag fick ett mycket snabbt svar på bara några minuter.
När jag omedelbart ställde en följdfråga hände samma sak. Svaret var inte bara snabbt, det var också relevant och informativt och berättade exakt vad jag ville veta.
Omnisend live chat support
En förklaring till varför jag fick så snabba svar är att du med Pro-planen får tillgång till "Priority Support".
Omnisend annonserar sin live support som en 24/7-tjänst. Precis som jag är Omnisend baserat i Storbritannien, så jag skickade min nästa fråga utanför kontorstid (19.30). Trots varningen om att det skulle ta några timmar fick jag ett svar på några minuter.
Vid ett annat tillfälle ställde jag en mer teknisk fråga om funktioner för rensning av listor och skydd mot skräppost. Först fick jag ett automatiskt svar från den vänliga "roboten" som pekade mig i riktning mot några artiklar som alla var relevanta för min fråga (bra användning av tolkande artificiell intelligens där).
Men inom några korta minuter fick jag också ett direktmeddelande från en medlem av supportteamet. Återigen var de professionella och trevliga. Vad jag gillade vid detta tillfälle var deras raka ärlighet - de berättade att Omnisend inte erbjuder några automatiska verktyg för att rensa listor.
Konkurrenskraftig prissättning för billigare planer och imponerande tillgång till viktiga funktioner
På det hela taget verkar Omnisend ha tagit ett steg för att förenkla sin prissättning. Betalda planer debiteras efter antalet kontakter du har, med prisband som börjar vid upp till 500 kontakter och går hela vägen upp till 199 999. Efter det måste du ansöka om "anpassad prissättning".
200 000 kontakter kan låta som mycket, men det är värt att notera att vissa andra tjänster, som Sendinblue, inte begränsar hur stora du kan utöka dina kontaktlistor.
En sak som jag verkligen gillar med Omnisends prissättning är att de inte debiterar dig för avregistrerade kontakter. Jag känner mig alltid lite lurad när tjänster som tar betalt efter antal kontakter inkluderar icke avregistrerade kontakter i totalsumman.
En annan positiv sak är att när du tidigare på Pro-planen hade en gräns för e-postutskick på 15 gånger det antal kontakter som du betalade för, finns det nu ingen gräns för hur många e-postmeddelanden du kan skicka.
Denna beräkning av gränsen för e-postutskick har dock fortfarande behållits på Standard-planen - på denna nivå får du 12x antalet kontakter. Det som slår mig som riktigt bisarrt är att denna beräkning görs på det faktiska antalet kontakter du har. Så även om du betalar för 500 kontakter (det minsta du kan betala för), om du bara har 100 kontakter, får du bara 1 200 e-postmeddelanden i månaden.
Detta är en stor markering mot Omnisend för mig, eftersom du i princip slutar med att betala för mer än du får. Och, det måste sägas igen, konkurrerande tjänster som ActiveCampaign har obegränsat antal e-postmeddelanden i alla planer.
Bortsett från detta är standardplanen mycket prisvärd. För 153 kr får du upp till 500 kontakter eller för 20 kr får du upp till 1 000 är konkurrenskraftigt, och när du betänker att du också får tillgång till alla kampanjtyper (e-post, SMS och push-notiser), automatiserings- och listbyggnadsfunktioner, obegränsat antal användare på samma konto och support dygnet runt börjar det här se ut som en mycket bra affär.
Pro-planen, å andra sidan, slår mig som dyr - de viktigaste fördelarna du får för ditt startpris på 501 kr per månad är obegränsad e-post, gratis krediter för SMS-kampanjer (dvs. gratis SMS-sändningar), avancerade rapporteringsalternativ, upp till 200 aktiva segment och "prioriterad support".
Hela syftet med Omnisend är att använda e-postmarknadsföring för att generera intäkter för din webbutik. Men jag kan helt enkelt inte se att Pro-planen ger dig tillräckligt mycket extra jämfört med Standard-planen för att garantera att du kommer att tjäna så mycket mer pengar.
Så vad får du gratis? Tja, Omnisends Free-plan är imponerande generös. Du kan bara skicka till 250 kontakter per månad (även om du kan ha ett obegränsat antal på din lista) och/eller högst 500 e-postmeddelanden per månad. Men bortsett från det får du alla andra huvudfunktioner som finns tillgängliga i standardplanen (och, det måste sägas, i Pro-planen).
För ett nystartat företag, tills du vill börja kommunicera med ett större antal kunder, är Free-planen ett utmärkt ställe att bekanta sig med vad e-postmarknadsföring kan göra för dig.
Omnisend accepterar endast betalning med kort, där endast Visa, MasterCard och American Express accepteras - om du inte har något av dessa, otur verkar det som om du har otur. Det finns ingen återbetalning om du bestämmer dig för att säga upp ditt konto, men Omnisend fakturerar bara en månad i förväg, så om du säger upp dig kommer din tjänst att löpa till slutet av den aktuella månaden och sedan upphöra.
Starta med Omnisend